Malý Janko s mamou …

Výlet Komlóšanov do Bekéšskej Čaby: Ján Beňo, na fotografii uprostred druhého radu
Oslava na fare Michala Francisciho v Bákéšskej Čabe … Ján Beňo stojí v hormom rade ako tretí napravo
Dožinky na Beňovom sálaši v roku 1936 – Jána Beňa tu nájdeme v druhom rade uprostred – pri nohách svojich rodičov Ondreja a Márie Beňových.

Tak ako mnoho iných Komlóšanov, musel aj druhorodený syn Ondreja Beňa, Ján, narukovať počas 2. svetovej vojny do maďarskej armády a bojovať po boku Nemcov proti Rusom. Jeho život vyhasol údajne niekde na Ukrajine a podrobnejšie miesto a ani okolnosti smrti rodine doteraz nie sú známe, hoci sa ich jeho otec Ondrej Beňo údajne pokúšal zistiť už krátko po vojne.

Keď Ján Beňo rukoval do vojny, lúčil sa údajne s rodným domom vetou: „Ach dom … či ťa ešte niekedy uvidím?“… O tom čo sa dialo potom toho v rodine mnoho nevieme. Sem tam sa nám donieslo, že bol za trest „vyviazaný o strom“, … že odmietal komunikovať s nadriadenými „po maďarsky“, … že ho niekto videl ako ležal – v horúčke, údajne už ťažko chorý – pri nejakom múre…

Mnohé z toho, čo sa povrávalo sa ukazuje byť realitou. O treste „vyviazania“ napríklad viac píše spisovateľ Pál Závada vo svojom románe Prirodzené svetlo. A pretože Ján Beňo mal povesť podivína (introverta?), je celkom dobre možné, že to ako národnostne uvedomelý Slovák zo slovenskej rodiny nemal v Hortyovskej armáde vôbec ľahké.

Maďarská armáda utrpela na svojom východnom ťažení pri rieke Don drvivú porážku. A možno sa iba dohadovať, že jednou z jej príčin bola aj neúcta a málo „ľudskoskosti a rešpektu“ k jej vlastným vojakom inej národnosti.

Porazená armáda pri rieke Don

Druhá svetová vojna pripravila Ondreja a Máriu Beňovú o dvoch blízkych. Okrem zaťa a manžela dcéry Márie Pavla Lehotského to bol predovšetkým ich (druhorodený) syn Ján Beňo. Na hrobe manželov Beňových však spomienka na túto okolnosť – v porovnaní s Pavlom Lehotským – jeho meno uvedené nie je…

Pátranie po Jánovi Beňovi (Honvéd F307)

Toto je jeden z posledných dopisov vojenskej táborovej pošty , ktoré napísal Ján Beňo svojim blízkym (z frontu?) a ktorého fotokópiu mám k dispozícii Potom sa jeho stopa stráca…

dopis od Jana Beňa domov …(1a)
… dopis 1b

Vďaka pánovi J. Farkasovi, ktorý je členom skupiny Retro Komlós sa mi podarilo získať nasledujúcu tabulku, ktorú pán Farkaš získal na linku https://iivh-katonahoseink.militaria.hu/kereses .

V pátraní po mieste a ďalších okolnostiach úmrtia svojho strýka však budem aj naďalej pokračovať …

Mohlo by sa vám páčiť:

1 komentár

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *