Anka Lehocká v skupine detí v škole…
… s rodičmi Matejom Lekockých a Annou rod. Pipíšovou
Anka Lehotská …
Anka s mamou, kočíkom a bábikou …
u fotografa …
… s kamarátkou v kroji
… portrét

Mladá žena z Komlouša
… tak šiel čas
Anka – ešte pred svadbou …
… s vrkočmi

Varilo sa v „kutkách“ …
… s kamarátkou
…pred svadbou?
Martin ak voják …
… Voják Martin Lopusznyi

Dipisy Anke od Martina …

…v maďarskej armáde
Svadba s Martinom Lopušným
… u fotografa – svadobné foto
u fotografa …

… s Martinom cestou k oltáru
… a pri ňom

… svadobná hostina

Anka a Martin – fotomontáž …

Epilóg: Manželstvo Anny a Martina Lopušných zostalo bezdetné. Či za to mohla aj Martinova choroba (epilepsia?), alebo niečo iného, to neviem. Čo však viem je, že smrťou tejto našej sesternice už táto vetva ich rodiny nemá pokračovateľa ani pokračovateľku. Viac by o tom mohol určite vedieť bratranec – Ankin i môj – Štefan Lehocký alias István Lehoczky.

Pri návšteve Komlóšu v auguste 2023 mi Štefan ukázal aj fotografie, ktoré po Anke a Martinovi zostali. A nebolo ich málo … A bol som aj dojatý – hoci som venovaniam a niektorým textom v maďarčine celkom nerozumel – z láskyplnej korešpondencie a medzi Ankou a Martinom, ktorú som si mohol prezrieť …

Anka bola prevdepodobne aj tou osobou, ktorá stojí za vznikom celej rady fotomontáží, či už ich robila sama, alebo mala známeho fotografa, ktoré sú publikované aj na tomto webe. – Napr. spoločné foto pred presídlením, kam bol doplnený jej otec Matej, spoločné foto našej starej mamy s jej prvým manželom (Matej) a potom aj s manželom druhým – Matejovým bratom – Jánom Lehockým.

Podľa môjho názoru to bola túžba a snaha pochopiť život (rodiny?) aj v širšom – povedal by som až filozofickom – kontexte. A priznám sa, že ma to v tom, ako som mohol Anku poznať aj osobne – ako tichú a nenápadnú ženu – dosť prekvapilo.

Pokoj a večnú spomienku vám – Anka s Martinom – obidvom!

Miesto posledného odpočinku manželov Lopušných na Cintoríne v Tótkomlóši/HU

Mohlo by sa vám páčiť:

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *